Zdravo Sadje - Zelenjava

by Zdravo Sadje - Zelenjava

Zakaj je zelenjava zdrava!

Poleg pustih beljakovin in zdravih maščob je idealno živilo zagotovo zelenjava. Z velikim volumnom in malo kalorijami vam bo zelenjava dala prav to, kar najbolj potrebujete - občutek sitosti. Še največji izbirčneži bodo zagotovo našli pravo zase, saj je v naših trgovinah moč najti pestro izbiro najrazličnejših vrst, tako domačih kot tudi bolj eksotičnih.


zelenjava


Zelenjava je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, sočasno pa vsebuje malo oz. skoraj nič sladkorja. Vsebuje precejšnjo mero vlaknin, ki so nujno potrebne za zdravo črevo in redno prebavo. Ravno vlaknine so razlog, da se po obilnem obroku zelenjave kljub malo zaužitim kalorijam počutite siti, zaradi česar je zelenjavna priloga skorajda nujen spremljevalec visokobeljakovinskih diet, pri katerih so ogljikovi hidrati sicer okrnjeni.

Vrste zelenjave

Zelenjavo lahko razdelimo glede na del rastline, ki se uživa:

  • listi: vse vrste zelenih solat, zelje, špinača, blitva, ohrovt

  • steblo: beluši, steblo zelene

  • cvet: brokoli, cvetača, artičoka

  • plod: kumare, paprika, paradižnik, bučke, jajčevci

  • koren: korenje, koleraba, rdeča pesa, redkev, koren zelene

  • gomolj: krompir, sladki krompir, topinambur, yam

  • čebuljica: čebula, por, česen

  • strok: fižol, grah, leča, čičerika


Kljub temu, da je skupna lastnost večini zelenjave velika vsebnost vode in vlaknin, določene vrste odstopajo. Tako imajo gomoljnice veliko škroba in skorajda nič vlaknin, stročnice pa, poleg večjega deleža ogljikovih hidratov, vsebujejo precejšen delež beljakovin.Priporočamo!

Zelenjava z veliko vsebnostjo vlaknin: fižol, stročji fižol, grah

Zelenjava z malo ogljikovimi hidrati: vse vrste zelenih solat, paradižnik, brokoli, cvetačaVendar, da je zelenjava okusna, jo morate znati dobro pripraviti. Zelenjavo lahko uživate svežo, lahko jo dušite, kuhate ali pečete. S kuhanjem sicer uničite morebitne sledi pesticidov, vendar po drugi strani uničite tudi snovi, ki so za vaše telo koristne, zaradi česar se najbolj priporoča uživanje sveže ali dušene oz. pečene zelenjave. Skrivnost dobre zelenjave je v tem, da ni preveč toplotno obdelana, z drugimi besedami - ne smete je razkuhati. Biti mora žive barve, hrustljava in slastna na pogled.


Sveža zelenjava

Najpogostejši način uživanja je stara dobra solata. V skledo vrzite karkoli vam ustreza, od najrazličnejših vrst zelene solate, zelja, paprike in paradižnika do korenja, koruze, fižola, čičerike … Domišljiji pustite prosto pot in si sestavite svojo najljubšo kombinacijo. Osnovna začimba je seveda sol, lahko ji dodate tudi česen, baziliko ali svež drobnjak.

Svežo zelenjavo lahko grizljate tudi kot vmesen prigrizek, s ščepcem soli ali brez. Praktično lahko zelenjave zaužijete neomejeno, brez da bi se to poznalo na vašem telesu.

 TAG:paradižnik